dimarts, 14 de gener del 2014

Tombatossals


"Vet aquí una vegada, que de l’amor sorgit entre Penyeta Roja i el Tossal Gros durant una tempesta amb llamps i trons, va néixer en Tombatossals. En Bufanúvols, diuen que fou el que va provocar aquesta tempesta, a petició del Tossal Gros. Una tempesta on tots els vents, excepte el de Tramuntana per eixelebrada i perillosa, foren convocats. S’arremolinaren en el cel descarregant un gran xàfec que arrossegà un munt de còdols cap a la vall que separava els dos amants.  Del munt de pedres i còdols, s’alçà amb els primers raig del sol, el seu estimat fill Tombatossals, que com el seu nom indica, tenia la força suficient per alçar o ensorrar els turons i les muntanyes.
Passaren els anys i en Tombatossals anirà creixent, però no ho farà sol, i és que anirà trobant amics durant aquest període:  en Cagueme, l’Arrencapins i el Bufanúvols. Tots ells van créixer amagats en una Cova, fins que un bon dia El Rei Barbut va sol·licitar el seu ajut per arreglar els assumptes agraris del regne, tot millorant les seves terres. 
En Tombatossals i els seus amics es van posar a les ordres del Gran Rei Barbut i comencen la seva tasca plantant pins, arreglant la muntanya, llaurant les terres, preparant el rec. 
Però fent tot plegat, entren en conflicte amb el príncep Garxolí. Lluiten amb aquest i vencen. Per celebrar la victòria, la filla del Rei suggereix que ara el que podrien fer és conquerir les illes Columbretes. Unes illes plenes de bandits. Després d’una altra aventura i una altra batalla, el Tombatossals i els seus companys de viatge vencen i tornen a casa, compromesos a que a partir d’aquell dia vetllaran per les Terres de Castelló de la Plana i els seus habitants.”
Aquesta és la història d’en Tombatossals, un personatge mitològic de les terres de Castelló de la Plana. Aquesta llegenda, que sembla prou antiga, no ho és tant. I és que va ser escrita l’any 1930 per Josep Pascual Tirado sota el títol de Tombatossals: contalles de la Terra. En Josep era un agricultor que segons expliquen es va inventar aquesta història per explicar la formació agrícola i geogràfica de Castelló de la Plana, i fer-ho amb un caire mitològic.
Tots els personatges creats per Josep Pascual Tirado són gegants primigenis que en la majoria dels casos representen personalitzacions de les forces naturals i físiques.
En Bufanúvols, l’Arrencapins i en Tombatossals són ben descrits gràcies als seus noms, el primer té la qualitat de controlar núvols i tempestes, i els dos segons tenen una força incommensurable.
El tercer amic d’en Tombatossals, en Cagueme, té unes característiques diferents als anteriors.
Cagueme és el personatge més petit i lleig, que protesta sovint.
 L’autor el defineix com ‘apocat voluntariós’. És, però, intel·ligent, assenyat i prudent i és potser per això que a Castelló de la Plana ser un “cagueme” és sinònim de ser poruc.
La història d’en Tombatossals és una història però, que no ens resulta estranya ni desconeguda, i és que en el folklore de moltes regions europees, ja s’expliquen històries similars on apareixen aquests mateixos personatges, com és el cas d’en Joan de l’ós, on l’Arrencapins i en Bufanúvols en són coprotagonistes, i és que aquests dos personatges formen part de la mitologia i el folklore universal.
Sigui com sigui, la presència de gegants a la Plana de Castelló es remunta molts segles enrere, i avui en dia, gràcies a en Josep Pascual Tirado, en Tombatossals sembla més viu que mai.

SI VOLEU ES PODEN COMPRAR CÒMICS PER PINTAR I TOT!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada